Η ζωή με τα παλιά έπιπλα

Είσαι αυτός ο άνθρωπος;

Αυτός που τον έχουν σημαδέψει παλιές ιστορίες, που έχει αγαπήσει στιγμές από το παρελθόν, αλλά θέλει να αλλάξει ότι τον βαραίνει;

     Το να ζεις με παλιά έπιπλα στο χώρο σου είναι προσωπικό θέμα. Υπάρχουν άνθρωποι που τα λατρεύουν και τα αφήνουν φθαρμένα όπως έχουν γίνει από την χρήση πολλών ετών, υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν ούτε να τα βλέπουν και τα “ξεφορτώνονται”, υπάρχουν άνθρωποι που τα έχουν φυλαγμένα σε υπόγεια και υπάρχουν και άνθρωποι που ασχολούνται μόνοι τους και τα αναπαλαιώνουν όπως τα φαντάζονται.

     Ένα είναι το σίγουρο. Αν δεν υπάρχει ένα  παλαιό έπιπλο σε ένα χώρο, “φτιαγμένο” ή μη, ο χώρος δεν έχει προσωπικό στυλ.

     Έτσι όπως αλλάζουν οι τάσεις στη διακόσμηση, ακόμη και οι πιο μοντέρνοι χώροι, είτε είναι σπίτια,  είτε είναι επαγγελματικοί χώροι, το να παντρεύουν το παλιό με το νέο είναι που κάνει τους χώρους αυτούς πιο αυθεντικούς.

Η φύση αποτελεί έμπνευση για όσους ονειρεύονται

Νοσταλγία ή ανάγκη για πιο προσωπικό στυλ;

Οι σχέσεις του καθένα με τους προγόνους του είναι μοναδικές όπως κι οι ίδιοι οι άνθρωποι.

   Αποτελεί ευτυχώς παρελθόν, το να πρέπει να αγοράσεις (ή ακόμη χειρότερα να ΣΟΥ αγοράσουν) μονομιάς τα έπιπλά σου μόλις παντρευτείς. Τα περισσότερα ζευγάρια πλέον, έχουν ήδη κάποια έπιπλα από την εργένικη ζωή τους και εφόσον αποφασίσουν να συζήσουν κάνουν ένα συν-πλήν των υπάρχοντων τους και ειδού το νέο σπιτικό.   Σε αυτό ακριβώς το σημείο, ενδέχεται να έρθει και η “συμβολή” παλαιών πλην αγαπημένων επίπλων από γονείς και λοιπούς συγγενείς. 

Η έμπνευση για το πως θα μπορούσε κάποιος αν ήθελε να αναβαθμίσει το παλιό του έπιπλο υπάρχει πλέον παντού. Κι έτσι είναι πια εφικτό να έχεις το έπιπλο εκείνο που θυμάσαι σαν παιδί, αλλά ανακαινισμένο και να ταιριάζει με το σημερινό σου σπίτι.

Έτσι, την ίδια στιγμή, και ο χώρος γίνεται πιο προσωπικός, και έχεις ένα μοναδικό έπιπλο που δεν έχει κανείς άλλος, και έχεις συμβάλει στο να παραχθεί ένα λιγότερο έπιπλο μαζικής παραγωγής, που -όλοι γνωρίζουμε- πόσο αυτό επιβαρύνει το περιβάλλον.

Γιατί λοιπόν να καταλήγουν τα παλιά έπιπλα στα αζήτητα, ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν;

Η απάντηση είναι απλή. Η ανακαίνισή τους, αν στην κάνει κάποιος άλλος, κοστίζει.

Κοστίζει περισσότερο από ένα έπιπλο μαζικής παραγωγής, αλλά σαφώς λιγότερο από ένα έπιπλο που θα έφτιαχνε ειδικά για σένα κάποιος επιπλοποιός.

     Προσωπικά πιστεύω ότι σε ένα σπίτι χωράνε όλα. Μπορείς να έχεις έπιπλα που είναι οικονομικά και χρηστικά, έπιπλα που έχεις καταναλώσει μόνο προσωπικό χρόνο και υλικά για την ανακαίνισή τους (κι ας μην είναι τέλεια) και έπιπλα που στα έχει ανακαινίσει επαγγελματίας προκειμένου να κρατήσουν όσο κράτησαν και στους προγόνους σου. Το βασικό είναι να βρεις τι σου αρέσει σαν στυλ και σταδιακά να το ακολουθήσεις.

 

Scroll to Top